Op deze pagina lees je meer over Ving Tsun en waarom het systeem door logica en eenvoud goed toepasbaar en voor iedereen geschikt is. Verder lees je wat Ving Tsun niet is en waarom er verschillende schrijfwijzen en stromingen bestaan.
Logisch en eenvoudig
Ving Tsun Kung Fu is een Zuid-Chinese ‘no nonsense’ Kung Fu stijl gespecialiseerd in het gevecht op korte afstand. Ving Tsun kenmerkt zich door logica en eenvoud en onderscheidt zich van andere ‘martial arts’ door de efficiëntie van het systeem. Ving Tsun heeft als doel een eventueel gevecht zo eenvoudig, snel en doeltreffend mogelijk te beëindigen. Hierbij gebruik makend van logische wiskundige principes, aangeduid als ‘economy of motion’.
Goed toepasbaar
Ving Tsun Kung Fu kent geen acrobatische of showelementen zoals in de bekende Kung Fu films. Deze zijn schitterend om te zien, maar erg onrealistisch. Het Ving Tsun systeem is zodanig ontwikkeld dat het goed toepasbaar is tegen een grotere, sterkere of zwaardere tegenstander. De korte en snelle technieken, de gelijktijdige aanval en verdediging en het ‘center line’ principe maken Ving Tsun tot een effectief en efficiënt zelfverdedigingssysteem.
Geschikt voor iedereen
De nadruk ligt niet op kracht of lenigheid, maar op concepten en techniek. In de training staat het aanleren en perfectioneren van concepten en techniek dan ook centraal. Hierdoor kan vrijwel iedereen, man of vrouw, ongeacht leeftijd het Ving Tsun systeem leren. Naast een goede fysiek, brengt Ving Tsun ook mentaal de nodige voordelen met zich mee. Persoonseigenschappen, denkwijzen en zelfvertrouwen zijn belangrijk en in het dagelijks leven toepasbaar. Je leert vereenvoudigd te denken, zonder omwegen en onzin. Initiatief nemen in plaats van afwachten. Je doelen nastreven in plaats van overrompeld te worden door een situatie.
Wat is Ving Tsun niet?
Ving Tsun is géén zelfverdedigingscursus, maar een gevechtssysteem. Onder een zelfverdedigingscursus wordt vaak een x aantal lessen verstaan, waarin je ‘trucjes’ leert om een eventuele aanvaller uit te schakelen. Wij geloven niet in zelfverdediging op basis van enkele lessen. Alleen door veel trainen en hard werken kun je leren jezelf te verdedigen. Ving Tsun leert je dan ook geen ‘trucjes’ waardoor jij jezelf zou kunnen verdedigen. Je leert een compleet gevechtssysteem. Je kunt niet verwachten om in enkele maanden een paar technieken te leren en daarmee succesvol een eventuele aanvaller uit te schakelen. Zelfverdediging is een vaardigheid. Je zult genoeg moeten trainen om deze vaardigheid te leren.
Verschillende schrijfwijzen
Wing Chun, Wing Tsun of Ving Tsun Kung Fu zijn allemaal verschillende benamingen voor één en dezelfde Chinese gevechtskunst. In China, waar Ving Tsun Kung Fu vandaan komt, wordt het alfabet niet gebruikt. Het Chinese schrift bestaat alleen uit karakters. De verschillende schrijfwijzen zijn ontstaan door het vertalen van de klank van de twee Chinese karakters die in ons logo zijn afgebeeld naar het westers fonetisch schrift.
Verschillende stromingen
Naast de verschillen in schrijfwijzen als gevolg van de vertaling naar het westers fonetisch schrift, is ook het bestaan van verschillende ‘stromingen’ of ‘lineages’ een oorzaak voor verschillende spellingswijzen. Zo gebruiken sommige stromingen een specifieke spellingswijze als merknaam om hun stroming te onderscheiden van anderen.
Omdat Ving Tsun de schrijfwijze is die Ip Man en Wong Shun Leung hanteerden als westerse vertaling, onder andere bij het oprichten van de Ving Tsun Athletic Association in 1967, gebruiken wij deze schrijfwijze.
In onze school in Purmerend trainen wij het Ving Tsun Kung Fu van Philipp Bayer, een leerling van Wong Shun Leung en oprichter van de Ving Tsun Kung Fu International Association (VTKFIA).