Waar komt het vandaan?

Op deze pagina lees je meer over de geschiedenis, legende en oorsprong van Ving Tsun Kung Fu. Verder lees je hoe het systeem bij een breder publiek bekend is geworden door mensen als Ip Man, Wong Shun Leung en Bruce Lee.

Geschiedenis

De geschiedenis van Ving Tsun Kung Fu is net als die van andere Chinese Kung Fu stijlen voornamelijk mondeling doorgegeven van leraar op leerling en is van oudsher niet tot nauwelijks gedocumenteerd. Dit maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de precieze oorsprong van Ving Tsun en/of andere Kung Fu stijlen vast te stellen.

Legende

Volgens de legende zou het Ving Tsun systeem zijn ontwikkeld door een vrouwelijke non ‘Ng Mui’ uit het Shaolin Klooster. Het systeem zou zijn vernoemd naar haar eerste, eveneens vrouwelijke, leerlinge ‘Yim Wing Chun’. De legende is, evenals de precieze oorsprong van Ving Tsun, niet met zekerheid vast te stellen.

Oorsprong

Wat wel vast staat is dat Ving Tsun Kung Fu een zelfverdedigingssysteem is uit het zuidoosten van China. Ving Tsun was van oorsprong meer een familie of clan systeem en is generaties lang slechts aan een enkeling doorgegeven. Pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw kreeg Ving Tsun meer bekendheid als gevolg van de lessen van Ip Man (1883 – 1972) die om politieke redenen vanuit de provincie Foshan in China naar Hong Kong vluchtte dat toen nog een Engelse kolonie was.

Ip Man

Ip Man (Yip Man) was van oorsprong welgesteld maar had tijdens zijn vlucht vanuit Foshan naar Hong Kong al zijn bezittingen moeten achterlaten. Hoewel oorspronkelijk nooit zijn intentie, besloot hij begin jaren ’50 noodgedwongen les te gaan geven in Ving Tsun Kung Fu om zo in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

Wong Shun Leung

Na verloop van tijd gingen enkele van Ip Man’s studenten zich in zogeheten ‘beimo’ of ‘challenge matches’ meten met beoefenaren van andere Kung Fu stijlen. Eén van Ip Man’s meest succesvolle vechters bij deze ‘challenge matches’ was Wong Shun Leung (1935 – 1997). Doordat Wong Shun Leung bij deze confrontaties veelal als overwinnaar naar voren kwam, nam de bekendheid van Ving Tsun Kung Fu snel toe.

Bruce Lee

In de jaren zeventig is het Ving Tsun systeem door één van de leerlingen van Ip Man en Wong Shun Leung, de bekende vechtsporter en acteur Bruce Lee, ook buiten China bekend geworden. Meer recent heeft Ving Tsun Kung Fu aan bekendheid gewonnen door de vele films over het leven van Ip Man, waaronder die met vechtsporter en acteur Donnie Yen.

Grotere bekendheid

In de periode 1950 – 1970 heeft Ip Man een groot aantal studenten les gegeven in Ving Tsun Kung Fu. In 1967 richtte hij samen met enkele van zijn leerlingen de Ving Tsun Athletic Association op. Slechts enkele jaren later, op 2 december 1972 overleed Ip Man op 79 jarige leeftijd als gevolg van keelkanker in zijn appartement in Hong Kong.

De leerlingen van Ip Man, waaronder Wong Shun Leung, zijn echter verder gegaan met les geven én het ontwikkelen van Ving Tsun. Hierdoor is het systeem relatief bekend en wordt Ving Tsun Kung Fu tegenwoordig wereldwijd beoefend.

× Hoe kan ik je helpen?