Boeken

Op deze pagina vind je boeken over Chinese krijgskunst en Ving Tsun Kung Fu. Sommige boeken zijn primair bedoeld voor mensen die al Ving Tsun beoefenen. Houd bij het lezen van deze boeken dan ook rekening met verwijzingen naar vormen, oefeningen en concepten uit het Ving Tsun Kung Fu.

Chinese Martial Arts: From Antiguity to the Twenty-First Century

Dit boek van historicus Peter A. Lorge (zelf een beoefenaar van Chinese krijgskunsten) werd voor het eerst uitgegeven in 2012 door Cambridge University Press. Het gaat niet alleen over Ving Tsun Kung Fu, maar over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Chinese krijgskunsten in het algemeen. In de eenentwintigste eeuw worden Chinese – en andere – krijgskunsten vooral beoefend voor zelfverdediging en sportieve doeleinden. Maar gedurende duizenden jaren waren ze een belangrijk onderdeel van de militaire praktijk. Dit boek brengt de geschiedenis van de krijgskunsten in China in beeld vanaf de bronstijd tot heden. De evolutie van gevechtstechnieken en wapens wordt beschreven tegen de achtergrond van de Chinese geschiedenis, de opkomst en ondergang van verschillende dynastieën en hun legers. Hiermee biedt het boek een interessante introductie in de geschiedenis van de Chinese krijgskunsten.

Complete Wing Chun: The Definitive Guide to Wing Chun’s History and Traditions

Dit boek van Robert Chu, René Ritchie en Y. Wu uit 1998 werd voor het eerst uitgegeven door Tuttle Publishing. Door de bekendheid van Bruce Lee, de omstandigheden in Hong Kong en de inzet van zijn leerlingen, werd het Ving Tsun van Ip Man één van de meest bekende Kung Fu stijlen buiten China. Hoewel dit Ving Tsun internationale erkenning gaf, leidde het ook tot enkele misvattingen. Door een gebrek aan informatie gingen sommigen er ten onrechte van uit dat Ip Man de enige erfgenaam van het systeem was en dat zijn Ving Tsun de enige stroming van deze Kung Fu stijl was. In feite zijn er verschillende stromingen van Ving Tsun. In dit boek worden meerdere stromingen en hun geschiedenis beschreven. Het biedt daarmee niet alleen inzicht in verschillende principes en trainingsmethoden, maar ook in de ontstaansgeschiedenis van Ving Tsun.

Grandmaster Yip Man Centenary Birth

Dit boek is in 1993 in beperkte oplage uitgegeven door de Ving Tsun Athletic Association in Hong Kong om te herdenken wat Ip Man’s 100e verjaardag zou zijn geweest. Het boek bevat een aantal interessante artikelen geschreven door Ving Tsun trainers van over de hele wereld, waaronder Ip Chun (één van de zonen van Ip Man) en enkele van Ip Man’s leerlingen.

Ip Man: Portrait of a Kung Fu Master

Dit boek van Ip Ching (één van de zonen van Ip Man) en Ron Heimburger uit 2001 werd voor het eerst uitgegeven door King Dragon Press. Het boek schetst een portret van het leven van Ip Man aan de hand van verhalen van zijn zoon Ip Ching. Het is een interessant boek voor wie meer wil weten over de persoon Ip Man.

Look Beyond the Pointing Finger: The Combat Philosophy of Wong Shun Leung

Dit boek van David Peterson (een directe leerling van Wong Shun Leung) werd voor het eerst uitgegeven in 2006 door Meng’s Martial Arts. De tweede druk werd in 2009 uitgegeven door Cranes Production. Het boek geeft een goed inzicht in het Ving Tsun systeem van Wong Shun Leung. Met name de focus op concepten en structuur zijn belangrijke kenmerken van zijn Ving Tsun. Dit boek is dan ook een absolute aanrader voor beoefenaars van Wong Shun Leung Ving Tsun Kung Fu.

WSL Ving Tsun Kuen Hok: An Overview in the Form of Essays

Dit boek van David Peterson werd voor het eerst uitgegeven in 2016 door Mui Fa Publishing. Het boek schetst een overzicht van Wong Shun Leung Ving Tsun in de vorm van een aantal artikelen. Het beschrijft vormen, concepten en drills en bevat een groot aantal foto’s en illustraties. Daarmee is ook dit boek een absolute aanrader voor beoefenaars van Wong Shun Leung Ving Tsun Kung Fu.

Wong Shun Leung Through My Eyes

Dit boek van Cliff Au Yeung (een directe leerling van Wong Shun Leung) werd voor het eerst uitgegeven in 2018 door Create Space Independent Publishing Platform. Cliff Au Yeung is Principle Instructor van het Ving Tsun Martial Arts Institute in Hong Kong en mede-oprichter van de Wong Shun Leung Ving Tsun Kuen Hok Association of Canada. Wong Shun Leung Through My Eyes beschrijft Wong Shun Leung Ving Tsun door de ogen van Cliff Au Yeung, inclusief zijn inzichten over Ip Man en Bruce Lee.

Gong Sau Wong: A Tribute

Dit boek van Eric Lilleør werd voor het eerst uitgegeven in 2021 door Mui Fa Publishing. Eric is zelf een beoefenaar van Wong Shun Leung Ving Tsun en uitgever en eindredacteur van het blad Wing Chun Illustrated. Het boek schetst een beeld Wong Shun Leung, als trainer en als mens, in de vorm van interviews met 25 van zijn directe leerlingen. Het geeft een inkijk in zijn manier van les geven en bevat een groot aantal foto’s afkomstig uit de privé verzameling van zijn leerlingen. Daarmee is ook dit boek een absolute aanrader voor beoefenaars van Wong Shun Leung Ving Tsun Kung Fu.

Ving Tsun – Stronger than Yesterday

Dit boek van Ed Blom (een directe leerling van Philipp Bayer) werd voor het eerst gedrukt in 2021. Door middel van foto’s van vele trainingen en seminars schetst het boek een beeld van de ontwikkeling van Wong Shun Leung – Philipp Bayer Ving Tsun in Nederland. Ed heeft het boek opgedragen aan zijn leraar en leerlingen. Als één van zijn leerlingen staat dit boek ook voor mij persoonlijk vol met mooie herinneringen. Ik kan dit boek dan ook van harte aanbevelen aan alle beoefenaars van Wong Shun Leung – Philipp Bayer Ving Tsun in Nederland.

× Hoe kan ik je helpen?